Speta publicata la data 2.10.2012

Referitor la: Codul fiscal

Domeniu:

3 Impozitul pe venit

Subdomeniu:

12 Aspecte fiscale internationale

Articol:


Scurta descriere:

Venituri din dobanzi capitalizate

Intrebare

Care este modul de impozitare a veniturilor din dobanzi capitalizate?


Raspuns

Veniturile de natura dobanzilor obtinute din tara noastra de o persoana rezidenta intr-un stat cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri si care este beneficiarul efectiv al dobanzii, se vor impune in Romania, potrivit paragrafului 2 al articolului ”Dobanzi” din respectiva conventie .
Pentru aplicarea prevederilor conventiei, persoana nerezidenta va prezenta platitorului de venit din Romania certificatul de rezidenta fiscala, eliberat de autoritatea competenta din statul sau de rezidenta.
Mentionam totodata ca, potrivit Modelului conventiei de evitare a dublei impuneri al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, termenul “platita” are o semnificatie foarte larga, deoarece conceptul de plata inseamna indeplinirea obligatiei de a pune fonduri la dispozitia creditorului in maniera prevazuta de contract.
“Plata” reprezinta asadar, indeplinirea dreptului de a primi dobanda in orice forma s-ar petrece efectiv acest lucru.
Articolul ”Dobanzi” din conventie se va aplica si in conditiile in care obligatia de a plati dobanda este stabilita, spre exemplu, in natura, prin compensarea sumelor datorate, prin transformarea in imprumut sau capital si altele asemenea, indiferent daca acest lucru este prevazut sau nu in contract, atata vreme cat creditorul a fost de acord cu acest tip de achitare.
Coroborand deci prevederile conventiei mai sus mentionata cu cele ale pct. 9^5 lit.c) din normele metodologice de aplicare a Titlului V din Codul fiscal si ale art. 116 alin. (7) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, mentionam ca dobanzile ce se transforma in imprumut reprezinta venituri impozabile obtinute din tara noastra de catre persoana nerezidenta.
In cazul neprezentarii certificatului de rezidenta fiscala se vor aplica prevederile Titlului V al Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.


Baza legala


Legea nr 571 / 2003 articolul 116