In conformitate cu prevederile art. 21 alin. (1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal,cu modificarile si completarile ulterioare, pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.
Potrivit alin.(3) lit. i) al aceluiasi articol din codul fiscal cheltuielile cu amortizarea sunt deductibile in limitele prevazute de art. 24 din acelasi Cod fiscal.
Pentru mijloacele fixe amortizabile, potrivit art. 24 alin.(15) din Codul fiscal, “”deducerile de amortizare se determina fara a lua in calcul amortizarea contabila. Câştigurile sau pierderile rezultate din vânzarea ori din scoaterea din funcţiune a acestor mijloace fixe se calculează pe baza valorii fiscale a acestora, care reprezintă valoarea fiscală de intrare a mijloacelor fixe, diminuată cu amortizarea fiscală. Pentru mijloacele fixe cu valoarea contabilă evidenţiată în sold la data de 31 decembrie 2003 amortizarea se calculează în baza valorii rămase neamortizate, pe durata normală de utilizare rămasă, folosindu-se metodele de amortizare aplicate până la această dată”.
Prin Decizia nr. 2/2004 privind aplicarea unitară a unor prevederi referitoare la impozitul pe profit, convenţiile de evitare a dublei impuneri, accize şi taxa pe valoarea adăugată, Comisia Fiscala Centrala, in aplicarea prevederilor art. 24(15) din Codul fiscal a decis ca,: “cheltuielile înregistrate ca urmare a casării sau cedării unui mijloc fix amortizabil sau terenurilor, calculate ca diferenţă între valoarea fiscală de intrare a acestora şi amortizarea fiscală, după caz, sunt cheltuieli efectuate în scopul realizării de venituri impozabile”
Conform art. 21 alin. (4) lit. m) urmatoarele cheltuieli sunt nedeductibile la calculul profitului impozabil: “cheltuielile cu serviciile de management, consultanţă, asistenţă sau alte prestări de servicii, pentru care contribuabilii nu pot justifica necesitatea prestării acestora în scopul activităţilor desfăşurate şi pentru care nu sunt încheiate contracte;”
In consecinta, cheltuielile inregistrate de societatea comerciala ca urmare a casarii halelor de productie sunt cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil in conditiile specificate anterior.
Cheltuielile ocazionate de demolarea halelor de productie sunt cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil in masura in care societatea poate justifica ca demolarea a fost efectuata, pe baza de contract de prestari de servicii, in scopul activitatii desfasurate.