Conform art. 133 alin. (2) lit. g) pct. 6 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul serviciilor de prelucrare de date si furnizare de informatii locul prestarii este locul unde clientului caruia ii sunt prestate serviciile este stabilit sau are un sediu fix, cu conditia ca respectivul client sa fie stabilit sau sa aiba un sediu fix in afara Comunitatii ori sa fie o persoana impozabila actionand ca atare, stabilita sau care are sediu fix in Comunitate, dar nu in acelasi stat cu prestatorul.
Termenii “prelucrare de date” si “furnizare de informatii” au sensul lor curent din limba romana. Astfel, prin “informatie” se intelege referinta, relatia obtinuta prin documentare (cercetare, studiu). “Datele” sunt numere, relatii care servesc pentru rezolvarea unei probleme sau care sunt obtinute in urma unei cercetari si urmeaza sa fie supuse unei prelucrari. Iar, “prelucrare” inseamna a analiza cu privire la lucrurile cunoscute si a da, a oferi informatii cu privire la un anumit lucru.
Avand in vedere ca primul serviciu la care se face referire consta in analiza unui lucru cunoscut, respectiv diagnosticul stabilit de catre personalul societatii (C) din Romania, operatiune urmata de oferirea de lamuriri catre societatea (B) din Grecia cu privire la modul in care aceasta poate remedia o defectiune sau poate inlocui un modul electronic, apreciem ca acest serviciu este un serviciu de prelucrare de date si furnizare de informatii.
In ceea ce priveste al doilea serviciu pe care il presteaza societatea (A) din Romania, acesta consta in analiza mesajelor de eroare generate de catre programele de software folosite de catre societatea (C) din Romania, operatiune urmata de oferirea de informatii catre societatea (B) din Grecia sub forma rapoartelor detaliate de constatare a erorilor. Avand in vedere aceste elemente componente, sub rezerva faptului ca nu ne-ati pus la dispozitie contractul la care faceti referire, apreciem ca si acest serviciu este un serviciu de prelucrare de date si furnizare de informatii.
Daca in contract sunt prevazute cele mentionate in adresa, locul prestarii de servicii la care faceti referire in adresa este determinat conform art. 133 alin. (2) lit. g) pct. 6 din Codul fiscal, avand locul in Grecia, unde clientul caruia ii sunt prestate serviciile este stabilit, cu conditia sa fie o persoana impozabila actionand ca atare.
Din punct de vedere al TVA, societatea (A) din Romania efectueaza operatiuni care nu sunt impozabile in Romania si nu operatiuni scutite de taxa cu drept de deducere.
Conform art. 145 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul unei operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania.
In sensul art. 145 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, daca locul serviciilor prestate de societatea (A) din Romania este in Grecia, acesta are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca achizitiile sunt destinate utilizarii in folosul serviciilor prestate.
Conform art. 155 alin. (5) din Codul fiscal, factura va cuprinde in mod obligatoriu denumirea serviciilor prestate si mentiunea “neimpozabil in Romania”. Informatiile din factura se inscriu in decontul de taxa la randul 3 “Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE), precum si livrari intracomunitare de bunuri scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b) si c) din Codul fiscal”.