Potrivit prevederilor art. 48, alin. (5) lit h) din Codul fiscal, este cheltuială deductibilă prima de asigurare voluntară de sănătate, conform legii, în limita echivalentului în lei a 250 euro anual pentru o persoană.
În conformitate cu prevederile art. 340 alin. (1) din Legea sănătăţii, asigurările voluntare de sănătate reprezintă un sistem facultativ prin care un asigurător constituie, pe principiul mutualităţii, un fond de asigurare, prin contribuţia unui număr de asiguraţi expuşi la producerea riscului de îmbolnăvire, şi îi indemnizează, în conformitate cu clauzele stipulate în contractul de asigurare, pe cei care suferă un prejudiciu, din fondul alcătuit din primele încasate, precum şi din celelalte venituri rezultate ca urmare a activităţii desfăşurate de asigurător şi fac parte din gama asigurărilor facultative conform Legii nr. 136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România, cu modificările şi completările ulterioare.
Potrivit prevederilor art. 343 din legea menţionată, angajatorii, persoane fizice sau juridice, pot să încheie contracte de asigurare voluntară de sănătate pentru angajaţii lor, individual sau în grup, acordate ca beneficii adiţionale la drepturile salariale ale acestora, în scopul atragerii şi stabilizării personalului angajat.
În cadrul asigurărilor voluntare de sănătate raporturile dintre asigurat şi asigurător, precum şi drepturile şi obligaţiile acestora se stabilesc prin voinţa părţilor, sub forma pachetelor de servicii, şi sunt menţionate în contractul de asigurare voluntară de sănătate.
Potrivit prevederilor art. 339 lit. i) din Legea sănătăţii serviciile medicale furnizate sub formă de abonament reprezintă servicii medicale preplătite pe care furnizorii le oferă în mod direct abonaţilor şi nu prin intermediul asigurătorilor, în afara serviciilor din pachetul de servicii medicale de bază din sistemul de asigurări sociale de sănătate.
Fata de cele de mai sus, cheltuielile inregistrate de cabinetul avocatial cu serviciile medicale furnizate sub formă de abonament nu se încadrează în categoria cheltuielilor deductibile limitat aşa cum sunt reglementate acestea la art. 48, alin. (5), lit h) din Codul fiscal.