Regimul special al taxei pe valoarea adaugata pentru aurul de investitii este reglementat de art. 152^3 din Codul fiscal. Conform dispozitiilor art. 152^3 alin. (1), aurul de investitii inseamna:
a) aurul, sub forma de lingouri sau plachete acceptate/cotate pe pietele de metale pretioase, avand puritatea minima de 995‰, reprezentate sau nu prin hartii de valoare, cu exceptia lingourilor sau plachetelor cu greutatea de cel mult 1 g;
b) monedele de aur care indeplinesc urmatoarele conditii:
1. au titlul mai mare sau egal cu 900‰;
2. sunt reconfectionate dupa anul 1800;
3. sunt sau au constituit moneda legala de schimb in statul de origine; si
4. sunt vandute in mod normal la un pret care nu depaseste valoarea de piata libera a aurului continut de monede cu mai mult de 80%.
In scopul implementarii articolului de mai sus, la punctul 65 alin. (1) lit. a) si b) din Normele metodologice se prevad unitatile de masura si greutatile tranzactionate acceptate pe pietele de lingouri.
Livrarile, achizitiile intracomunitare si importul de aur de investitii, conform definitiei prezentate mai sus, sunt scutite de taxa pe valoarea adaugata, potrivit prevederilor alin. (3) lit. a) ale aceluiasi articol. Persoanele care realizeaza astfel de operatiuni, precum si persoanele care produc sau transforma aurul in aur de investitii pot opta pentru aplicarea regimului de taxare prin transmiterea unei notificari organului fiscal competent asa cum prevad dispozitiile art. 152^3 alin. (7) din Codul fiscal. Intrucat scutirea de TVA prevazuta la art. 152^3 din Codul fiscal se aplica numai pentru aurul de investitii, asa cum este definit la alin. (1) al acestui articol, orice livrare de aliaje sau semifabricate din aur cu titlul mai mare sau egal cu 325‰ reprezinta o operatiune taxabila,
Precizam ca, potrivit alin. (10) al art. 152^3 din Codul fiscal si a pct. 65 alin. (4) - (5) din Normele metodologice, in cazul livrarilor de aliaje sau semifabricate din aur cu titlul mai mare sau egal cu 325‰, efectuate intre persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, se aplica masuri de simplificare, respectiv taxarea inversa. Regulile de aplicare a taxarii inverse sunt prevazute la art. 160 din Codul fiscal. In cazul acestor livrari furnizorii emit facturi fara taxa si inscriu in aceste facturi o mentiune referitoare la faptul ca au aplicat taxarea inversa. Taxa se calculeaza de cumparator si se inscrie in facturi si in jurnalul pentru cumparari, fiind preluata atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila in decontul de taxa. Din punct de vedere contabil, cumparatorul va inregistra in cursul perioadei fiscale inregistrarea contabila 4426=4427 cu suma taxei aferente.