Intrebare
O societate are ca obiect de activitate recuperarea si reciclarea deseurilor, in acest sens detinand o statie de sortare a deseurilor menajere. In vederea valorificarii superioare a deseurilor, aceasta societate a achizitionat o instalatie de piroliza, instalatie care permite valorificarea integrala, prin tratare termica, a deseurilor nereciclabile obtinute prin sortare. In urma procesarii in instalatia de piroliza a deseurilor menajere rezulta doua produse: un produs solid, denumit carbune (reziduu petrolier), pentru care se prezinta in copie buletinul de analiza si un produs lichid, denumit combustibil, pentru care se prezinta in copie buletinul de analiza.
Se solicita informatii referitoare la conditiile de producere si comercializare a acestor produse, precum si cu privire la regimul fiscal aplicabil din punct de vedere al accizelor.
|
Raspuns
Pentru produsele energetice, regimul accizelor se stabileste pe baza incadrarii tarifare, iar potrivit legislatiei in vigoare, incadrarea marfurilor in Nomenclatura combinata intra in competenta autoritatii vamale, care furnizeaza operatorilor economici interesati atat informatiile referitoare la clasificarea marfurilor, cat si informatiile tarifare obligatorii.
Cat priveste regimul fiscal, din punct de vedere al accizelor, aplicabil celor doua produse obtinute in urma procesului de piroliza a deseurilor menajere, mentionam ca sub incidenta prevederilor sectiunilor a 7-a Regimul de antrepozitare si a 9-a Deplasarea si primirea produselor accizabile aflate in regim suspensiv de accize din Codul fiscal intra numai produsele energetice prevazute la art. 206^16 alin. (2) din acelasi act normativ.
Astfel, procesarea deseurilor menajere in instalatia de piroliza trebuie sa se desfasoare intr-un antrepozit fiscal, numai in situatia in care codurile NC ale produselor rezultate, in speta carbunele (reziduu petrolier) si combustibilul, se regasesc la alin. (2) de la art. 206^16 din Codul fiscal. In cazul in care, codul NC al acestor produse nu se regaseste la alin. (2) de la art. 206^16 din Codul fiscal, productia acestora se realizeaza in afara antrepozitului fiscal.
Potrivit dispozitiilor alin. (4) si (5) al art. 206^16 din Codul fiscal si pct. 78 alin. (2) din Normele metodologice, toate produsele energetice, altele decat cele enumerate la art. 206^16 alin. (3), precum si orice alte produse, sunt supuse unei accize atunci cand acestea sunt destinate a fi utilizate, puse in vanzare ori utilizate drept combustibil pentru incalzire sau combustibil pentru motor. In acest caz, nivelul accizei se fixeaza in functie de destinatie, la nivelul aplicabil combustibilului pentru incalzire sau combustibilului pentru motor echivalent, iar obligatia incadrarii produselor respective din punct de vedere al accizelor, revine operatorului economic care produce, vinde sau utilizeaza aceste produse. Avand in vedere cele de mai sus, rezulta ca pentru a va putea raspunde punctual la solicitare, este necesar codul NC al produselor rezultate in urma procesarii deseurilor menajere in instalatia de piroliza.
Cu toate acestea, deoarece pana la acesta data nu au existat solicitari legate de regimul fiscal aplicabil din punct de vedere al accizelor, respectiv de conditiile de producere si comercializare a produselor rezultate din piroliza deseurilor menajere, ne-am adresat unor state membre cu rugamintea de a ne impartasi din experinta acumulata in acest sens. Totodata, am purtat cu reprezentantii ANV, discutii consultative legate de posibilele coduri NC care ar putea fi atribuite celor doua produse, carbunele (reziduu petrolier) si combustibilul obtinute prin piroliza.
Din analiza informatiilor obtinute a rezultat ca o parte a statele membre fie nu se pot pronunta deoarece nu detin o experienta relevanta legata de piroliza deseurilor menajere, fie, pentru a se putea pronunta, ar fi necesar ca laboratorul lor sa analizeze produsele rezultate in urma pirolizei. Totusi, unele state membre, cum ar fi Germania, au apreciat ca produsele care rezulta in urma pirolizei deseurilor menajere au in Nomenclatura Combinata, urmatoarele coduri NC:
- gazele de piroliza – NC 2705, iar in cazul transformarii acestor gaze de piroliza pana la stadiul de gaz lichefiat – NC 2710
- produsul solid: carbunele de piroliza – NC 3824
- produsul lichid: uleiul de piroliza – NC 3824
Se poate observa ca toate produsele de mai sus intra in categoria celor de la art. 206^16 alin. (2) din Codul fiscal, ceea ce presupune ca intra sub incidenta prevederilor sectiunilor a 7-a "Regimul de antrepozitare" si a 9-a "Deplasarea si primirea produselor accizabile aflate in regim suspensiv de accize". Pe aceeasi linie se incadreaza si raspunsul Portugaliei, care apreciaza ca biogazul obtinut din descompunerea deseurilor menajere intra la NC 2705, iar majoritatea celorlalte produse obtinute prin reciclarea deseurilor menajere ar trebui clasificate la NC 2710 19 64 si NC 2710 19 68, de unde rezulta ca reciclarea deseurilor menajere, in scopul de aproduce combustibili ori carburanti, trebuie facuta in antrepozit fiscal. Totodata, mentionam ca incadrarea in nomenclatura combinata a biogazului lichefiat a facut subiectul unei intrebari ridicate de Suedia la Comitetul de accize din 15 octombrie 2012, intrebare la care inca nu a fost comunicat un raspuns oficial.
De asemenea, urmare a discutiilor purtate pe aceasta tema cu reprezentantii ANV, a rezultat ca, in opinia acestora, produsul lichid - ulei de piroliza - ar putea fi incadrat la codul NC 2707 50 00.
Si in acest caz, produsul face parte din categoria produselor energetice prevazute la alin.(2) lit. b) a art. 206^16 din Codul fiscal, ceea ce presupune ca intra sub incidenta prevederilor sectiunilor a 7-a Regimul de antrepozitare si a 9-a Deplasarea si primirea produselor accizabile aflate in regim suspensiv de accize din Codul fiscal.
Totodata, va comunicam ca, in vederea identificarii unei solutii comune la nivelul tuturor statelor membre, problemele legate de incadrarea tarifara si aplicarea regimului de antrepozitare fiscala in aceasta speta, vor fi supuse atentiei Comitetului de accize din cadrul Comisiei Europene.
|