Raspuns
Situatia de fapt
O societate comerciala are ca obiect principal de activitate metalurgia aluminiului – producerea de profile din aluminiu. In procesul de productie de profile din aluminiu, materia prima folosita este aluminiu sub forma de lingou - produse finite incadrate in standarde de marca de fabricatie aliaj nr. EN AW-6060 si EN AW-6063. In urma prelucrarii lingourilor de aluminiu se obtin profile de aluminiu, definite de standardul de marca de fabricatie nr. EN-573-3 - pentru compozitia chimica si EN-755-2 - pentru caracteristicile mecanice. In acest context se solicita clarificari cu privire la aplicarea masurilor de simplificare prevazute la art. 160 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal la livrarea de lingouri de aliaj de aluminiu - produse finite incadrate in standarde de marca de fabricatie, aplicabile in perioada 2005 - prezent.
Tratamentul fiscal
In ceea ce priveste perioada 1 ianuarie 2005 – 4 septembrie 2011:
Potrivit prevederilor art. 160^1 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, astfel cum au fost in vigoare in perioada 1 ianuarie 2005 – 31 decembrie 2006, se aplica taxarea inversa pentru livrarea de deseuri si resturi de metale feroase si neferoase, precum si materiile prime secundare rezultate din valorificarea acestora, astfel cum sunt definite de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 16/2001 privind gestionarea deseurilor industriale reciclabile, republicata, cu modificarile ulterioare.
Conform prevederilor art. 160 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, astfel cum au fost in vigoare in perioada 1 ianuarie 2007 – 4 septembrie 2011, se aplica taxarea inversa pentru livrarea de deseuri si materii prime secundare rezultate din valorificarea acestora, astfel cum sunt definite de OUG 16/2001.
Potrivit anexei 2 la OUG 16/2001, deseul reprezinta “orice substanta sau orice produs din categoriile prevazute in anexa nr. 1, pe care detinatorul nu il mai utilizeaza sau pe care are intentia ori obligatia sa nu il mai utilizeze”, iar prin valorificare se intelege “orice operatiune de dezmembrare, sortare, reciclare, taiere, maruntire, presare, balotare, topire-turnare, pretratare, amestec sau alta operatiune care determina schimbarea naturii sau a compozitiei, efectuata asupra unui deseu industrial prin procedee industriale, in vederea reutilizarii”.
Potrivit anexei 1 la OUG 16/2001, in categoria grupelor de deseuri industriale reciclabile intra: deseurile metalice feroase; deseurile metalice neferoase; deseurile de hartii-cartoane; deseuri de sticla (sparturi de sticla); deseurile de mase plastice; deseurile de cauciuc (anvelope uzate, camere de aer si articole din cauciuc uzate); deseurile textile.
In acest context, in vederea incadrarii lingourilor de aluminiu in materii prime secundare obtinute din valorificarea deseurilor de metale neferoase, consideram relevant raspunsul transmis de Ministerul Economiei si Comertului catre Comisia Nationala pentru Reciclarea Materialelor, potrivit caruia: “Lingourile din metale neferoase sau din aliaje de metale neferoase, obtinute prin simpla topire a deseurilor metalice neferoase fara adaugarea de elemente suplimentare de aliere sunt materii prime secundare (deseuri neferoase lingotate). Acestea nu au compozitie chimica incadrata in vreun standard de fabricatie. Lingourile obtinute prin topirea deseurilor metalifere neferoase, la care in cursul elaborarii li s-au adaugat elemente de aliere si la care compozitia chimica finala se incadreaza intr-un standard de marca de fabricatie, sunt produse finite.”
Din cele prezentate mai sus rezulta ca, in perioada 1 ianuarie 2005 – 4 septembrie 2011, taxarea inversa se aplica si in cazul lingourilor de aluminiu daca acestea reprezinta materie prima secundara rezultata din operatiunea de valorificare prevazuta de OUG 16/2001.
Prin urmare, in cazul in care lingourile de aluminiu obtinute sunt produse finite, incadrate intr-un standard de fabricatie, rezultate din topirea deseurilor si resturilor de aluminiu la care s-au adaugat elemente de aliere si la care compozitia chimica finala se schimba, consideram ca acestea nu fac parte din bunurile pentru care se aplica masurile de simplificare conform art. 160 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, intrucat aceste produse nu reprezinta, in fapt, materii prime secundare.
In ceea ce priveste perioada 5 septembrie 2011 - 31 decembrie 2011:
Prin intrarea in vigoare a Ordonantei Guvernului nr. 30/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale, se aplica taxarea inversa, potrivit art. 160 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, pentru livrarea urmatoarelor categorii de deseuri:
1. livrarea de deseuri feroase si neferoase, deseuri de materiale reciclabile si materiale reciclabile uzate constand in hartie, hartie cartonata si carton, material textil, cauciuc si plastic, cioburi de sticla si sticla;
2. livrarea materialelor prevazute la pct. 1, dupa prelucrarea acestora prin operatiuni de curatare, polizare, selectie, taiere, fragmentare, presare sau turnare in lingouri
In aceasta perioada, desi dispozitiile in vigoare nu mai contin notiunea de materie prima secundara, s-a dorit mentinerea sferei categoriei de bunuri pentru care se aplica taxarea inversa.
Prin urmare, in cazul lingourilor de metale neferoase, sunt valabile consideratiile mentionate pentru perioada 1 ianuarie 2005 - 4 septembrie 2011. In sustinerea acestui punct de vedere, mentionam ca, numai incepand cu data de 1 ianuarie 2012, legea prevede in mod expres ca se supun taxarii inverse lingourile obtinute din deseuri de metale neferoase pentru obtinerea carora s-au adaugat alte elemente de aliere.
In ceea ce priveste perioada ulterioara datei de 1 ianuarie 2012:
Prin intrarea in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 125/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, se aplica taxarea inversa, potrivit art. 160 alin. (2) lit. (a) din Codul fiscal, pentru livrarea urmatoarelor categorii de bunuri:
1. livrarea de deseuri feroase si neferoase, de rebuturi feroase si neferoase, inclusiv livrarea de produse semifinite rezultate din prelucrarea, fabricarea sau topirea acestora;
2. livrarea de reziduuri si alte materiale reciclabile alcatuite din metale feroase si neferoase, aliajele acestora, zgura, cenusa si reziduuri industriale ce contin metale sau aliajele lor;
3. livrarea de deseuri de materiale reciclabile si materiale reciclabile uzate constand in hartie, carton, material textil, cabluri, cauciuc, plastic, cioburi de sticla si sticla;
4. livrarea materialelor prevazute la pct. 1 - 3 dupa prelucrarea/transformarea acestora prin operatiuni de curatare, polizare, selectie, taiere, fragmentare, presare sau turnare in lingouri, inclusiv a lingourilor de metale neferoase pentru obtinerea carora s-au adaugat alte elemente de aliere.
Prin urmare, in cazul in care lingourile de aluminiu obtinute sunt rezultate din topirea deseurilor si resturilor de aluminiu, chiar daca au si elemente de aliere, acestea fac parte din bunurile pentru care se aplica taxarea inversa conform prevederilor art. 160 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, aplicabile dupa data de 1 ianuarie 2012.
|