Dividendele platite de o societate rezidenta in Austria unui rezident al Romaniei sunt impozabile in Romania potrivit alineatului 1 al articolului “Dividende” din Conventia de evitare a dublei impuneri incheiata intre Romania si Austria .
Totusi, veniturile de natura dividendelor obtinute din Austria, de persoane fizice rezidente in Romania sunt impozabile in Austria potrivit alineatului 2 al articolului “Dividende” din Conventia de evitare a dublei impuneri incheiata intre Romania si Austria . Impozitul astfel stabilit nu va depasi 5% din suma bruta a dividendelor.
Pentru aplicarea prevederilor conventiei de evitare a dublei impuneri persoana rezidenta in Romania trebuie sa prezinte platitorului de venit austriac certificatul de rezidenta fiscala, eliberat de autoritatea fiscala din Romania.
Potrivit prevederilor art. 90 "Venituri obtinute din strainatate" din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele fizice prevazute la art. 40 alin. (1) lit. a) si cele care indeplinesc conditia prevazuta la art. 40 alin. (2) datoreaza impozit pentru veniturile obtinute din strainatate.
Veniturile realizate din strainatate se supun impozitarii prin aplicarea cotelor de impozit asupra bazei de calcul determinate dupa regulile proprii fiecarei categorii de venit, in functie de natura acestuia.
Contribuabilii care obtin venituri din strainatate au obligatia sa le declare, potrivit declaratiei specifice, pana la data de 25 mai a anului urmator celui de realizare a venitului.
Potrivit prevederilor art.91 "Creditul fiscal extern" contribuabilii persoane fizice rezidente care, pentru acelasi venit si in decursul aceleiasi perioade impozabile, sunt supusi impozitului pe venit atat pe teritoriul Romaniei, cat si in strainatate, au dreptul la deducerea din impozitul pe venit datorat in Romania a impozitului platit in strainatate, denumit in continuare credit fiscal extern, in limitele prevazute in prezentul articol.
Creditul fiscal extern se acorda daca sunt indeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) se aplica prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate intre Romania si statul strain in care s-a platit impozitul;
b) impozitul platit in strainatate, pentru venitul obtinut in strainatate, a fost efectiv platit in mod direct de persoana fizica sau de reprezentantul sau legal ori prin retinere la sursa de catre platitorul venitului. Plata impozitului in strainatate se dovedeste printr-un document justificativ, eliberat de autoritatea competenta a statului strain respectiv;
c) venitul pentru care se acorda credit fiscal face parte din una dintre categoriile de venituri prevazute la art. 41.
In situatia in care persoanei fizice rezidente in Romania nu i-au fost aplicate prevederile Conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate intre Romania si Austria, aceasta poate solicita autoritatii competente austriece restituirea impozitului retinut in plus fata de prevederile conventiei mai sus mentionate, dar numai dupa certificarea rezidentei de catre autoritatea fiscala romana pe formularul eliberat de autoritatea competenta din Austria.