Conform art. 139^1 alin. (2) din Codul fiscal si pct. 22 alin. (1) din normele metodologice de aplicare a Titlului VI din Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, cu modificarile ulterioare, dacă elementele folosite pentru stabilirea bazei de impozitare a unei operaţiuni, alta decât importul de bunuri, se exprimă în valută, cursul de schimb care se aplică este ultimul curs de schimb comunicat de Banca Naţională a României sau cursul de schimb utilizat de banca prin care se efectuează decontările, din data la care intervine exigibilitatea taxei pentru operaţiunea în cauză.
În contractele încheiate între părţi trebuie menţionat dacă pentru decontări va fi utilizat cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României sau cursul de schimb al unei bănci comerciale. În cazul încasării de avansuri înainte de livrarea de bunuri sau prestarea de servicii, cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea bazei de impozitare a taxei pe valoarea adăugată la data încasării avansurilor va rămâne neschimbat la data definitivării operaţiunii.
Conform art. 134^1 alin. (4) din Codul fiscal, faptul generator al taxei pentru prestările de servicii decontate pe bază de situaţii de lucrări, cum sunt serviciile de construcţii-montaj intervine la data emiterii situaţiilor de lucrări sau, după caz, la data la care aceste situaţii sunt acceptate de beneficiar.
Conform art. 134^2 alin. (1) din Codul fiscal, exigibilitatea taxei pentru livrări de bunuri şi prestări de servicii intervine la data la care are loc faptul generator. Conform art. 134^2 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, care deroga de la regula generala prevazuta la alin. (1), exigibilitatea taxei intervine la data la care se încasează avansul, pentru plăţile în avans efectuate înainte de data la care intervine faptul generator. Fac excepţie de la aceste prevederi avansurile încasate pentru plata importurilor şi a taxei pe valoarea adăugată aferente importului, precum şi orice avansuri încasate pentru operaţiuni scutite sau care nu sunt impozabile. Avansurile reprezintă plata parţială sau integrală a contravalorii bunurilor şi serviciilor, efectuată înainte de data livrării sau prestării acestora. Conform art. 139^1 alin. (2) si art. 134^ 2 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, pentru conversia in lei a avansului incasat, reprezentand 17% din valoarea totala a contractului, trebuia utilizat cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României sau cursul de schimb utilizat de banca prin care se efectuau decontările, din data incasarii avansului.
Conform art. 139^1 alin. (2) si art. 134^2 alin. (1) din Codul fiscal, pentru prestarile de servicii decontate pe baza de situatii de lucrari, trebuia utilizat cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României din data emiterii situatiei de lucrari sau, dupa caz, la data la care situatia de lucrari a fost acceptata de beneficiar, dar numai pentru valoarea lucrarilor pentru care nu au fost emise facturi de avans.
Astfel, conform art. 155 alin. (1) din Codul fiscal, factura trebuia emisa cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care ia naştere faptul generator al taxei, cu excepţia cazului în care factura a fost deja emisă. Pentru suma avansurilor încasate în legătură cu o prestare de servicii, factura se emite cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care s-au încasat avansurile, cu excepţia cazului în care factura a fost deja emisă.
La pct. 69 alin. (4) din normele metodologice, se prevede ca regularizarea facturilor emise pentru plăţi în avans se realizează prin stornarea facturii de avans la data emiterii facturii pentru contravaloarea integrală a livrării de bunuri şi/sau prestării de servicii. Stornarea se poate face separat sau pe aceeaşi factură pe care se evidenţiază contravaloarea integrală a livrării de bunuri şi/sau prestării de servicii.
Potrivit art. 155 alin. (5) lit. o) din Codul fiscal, pe factura emisa pentru prestarile de servicii trebuia inscrisa o referire la factura emisa pentru avans.
Societatea a intocmit corect factura pentru situatia de lucrari , daca a incasat sau urma sa incaseze diferenta dintre valoarea situatiei de lucrari si suma stornata ca avans, mai putin suma stornata din factura emisa pentru avans, pentru care trebuie utilizat cursul de la data exigibilitatii operatiunii, respectiv cursul din data emiterii facturii de avans de 3,6767 lei/euro si cursul din data de 1 august 2008 de 3,5366 lei/euro pentru lucrarile de instalatii.