Noul Cod de procedură fiscală reglementează că la data comunicării procesului-verbal de insolvabilitate pentru un contribuabil fără bunuri şi venituri urmăribile se întrerupe termenul de prescripţie a dreptului organului de executare silită de a cere executarea silită a creanţelor fiscale.
Cu privire la aplicabilitatea prevederilor noului Cod de procedură fiscală,legiuitorul a prevăzut că termenele în curs la data intrării în vigoare a noului cod de procedură fiscală se calculează după normele legale în vigoare la data când au început să curgă, iar cauzele de întrerupere sau suspendare a termenului de prescripţie se supun legii în vigoare la data la care acestea au intervenit.
Ca urmare, termenele în curs la data data intrării în vigoare a Noului Cod de procedură fiscală, cum este și termenul de prescripție a dreptului de a cere executarea silită se calculează după normele în vigoare la data la care au început să curgă. Deci, ori de câte ori prescripția a început să curgă sub imperiul vechii legi(OG nr.92/2003), sunt aplicabile regulile referitoare la această instituție juridică reglementată de vechea lege. Per a contrario, ori de câte ori prescripția a început să curgă sub imperiul noii legi(Legea nr.207/2017), prescripția se supune regulilor juridice instituite de noua lege.
În consecință, în situația în care procesul-verbal de declarare a stării de insolvabilitate a fost încheiat până la intrarea în vigoare a Legii nr.207/2015, adică până la data de 31 decembrie 2015, comunicarea acestuia nu are ca efect întreruperea prescripției dreptului de a cere executarea silită.
Însă, pentru cazurile în care procesul-verbal de declarare a stării de insolvabilitate a fost întocmit în perioada de aplicabilitate a Noului Cod de procedură fiscală, acesta are ca efect întreruperea termenului de prescripție a dreptului de a cere executarea silită.