Speta publicata la data 14.04.2017

Referitor la: Codul de procedura fiscala

Domeniu:

08 Colectarea creantelor fiscale

Subdomeniu:

07 Prescriptia dreptului de a cere executarea silita si a dreptului de a cere compensarea sau restituirea

Articol:


Scurta descriere:

Termenul de prescripție al executării silite amenzi contravenționale

Intrebare

Care este termenul de prescripție în cazul executării unei amenzi contravenționale?


Raspuns

Conform prevederilor O.G. nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, cu modificările și completările ulterioare, executarea amenzilor contravenționale se face în condiţiile prevăzute de dispoziţiile legale privind executarea silită a creanţelor fiscale.
Prevederile Codul de procedură fiscală se aplică și în cazul altor creanţe bugetare care, potrivit legii, sunt asimilate creanţelor fiscale.
Astfel, în conformitate cu prevederile acestui act normativ, dreptul organului de executare silită de a cere executarea silită a creanţelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere acest drept.
Acest termen de prescripţie se aplică şi în cazul colectării creanţelor provenind din amenzi contravenţionale, pe baza unor titluri executorii de creanţă bugetară, transmise spre recuperare organului fiscal.
Ca urmare, din coroborarea prevederilor legale mai sus-menționate, rezultă că termenul de prescripție al executării amenzilor contravenționale, îndiferent că sunt amenzi contravenționale aplicate ca urmare săvârșirii unor fapte contravenționale prevăzute de Codul de procedură fiscală sau de un alt act normativ, este de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere acest drept, dacă prin lege specială nu se prevede un alt termen.
Exemplu: executarea silită a unei amenzi contravenționale aplicate în anul 2011 s-a prescris la 1 ianuarie 2017.


Baza legala


Ordonanta guvernului nr 2 / 2001 articolul 39 al.3
Legea nr 207 / 2015 articolul 2 al.2 lit.c, art.215 al.1 și 2, art.267