Speta publicata la data 31.08.2020

Referitor la: Codul fiscal

Domeniu:

3 Impozitul pe venit

Subdomeniu:

08^1 Venituri din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal

Articol:


Scurta descriere:

Impozit pe venit din transfer propr. imob. din patrimoniul personal

Intrebare

În cazul obținerii de venituri din vânzarea din patrimoniul personal, în cadrul procedurii de executare silită, a mai multor proprietăţi imobiliare deținute în coproprietate de către două persoane fizice, aceștia declară veniturile împreună sau fiecare coproprietar în parte?


Raspuns

Vânzarea bunurilor imobile în urma executării silite se încadrează în categoria transferului proprietăților imobiliare din patrimoniul personal prin alte proceduri decât cea notarială sau judecătorească, caz în care Codul fiscal prevede că contribuabilul are obligaţia de a declara venitul obţinut în maximum 10 zile de la data transferului, la organul fiscal competent, în vederea calculării impozitului, prin depunerea formularului 209 "Declaraţie privind veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal".
Persoanele fizice care realizează venituri din transferul mai multor proprietăţi imobiliare din patrimoniul personal trebuie să depună câte o declaraţie pentru fiecare transfer.
În cazul în care proprietăţile imobiliare din patrimoniul personal transferate sunt deţinute în coproprietate, declaraţia se depune de fiecare coproprietar, persoană fizică, corespunzător cotei de deţinere.
În cazul în care nu sunt precizate cotele, se prezumă că fiecare coproprietar deţine o cotă egală cu a celorlalţi.


Baza legala


Legea nr 227 / 2015 articolul 111 al.6
Ordinul ministrului finantelor publice nr 1022/2562 / 2016 articolul anexele nr. 2, 3 si 8