Speta publicata la data 27.05.2016

Referitor la: Alte materii

Domeniu:

01 Aparate de marcat electronice fiscale (AMEF)

Subdomeniu:

Diverse

Scurta descriere:

Emiterea bonurilor fiscale cu prilejul târgurilor și festivalurilor

Intrebare

Comercianții fără domiciliu fiscal în României au obligația de a emite bonuri fiscale pentru livrarile de bunuri efectuate ocazional pe teritoriul României cu prilejul unor târguri sau festivaluri?


Raspuns

Potrivit dispozițiilor O.U.G nr.28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, operatorii economici care efectuează livrări de bunuri cu amănuntul, precum şi prestări de servicii direct către populaţie au obligația de a emite bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale clienților, cu excepțiile prevăzute la art.2, iar la solicitarea acestora vor elibera şi factura, în condițiile legii.
Conform normelor de aplicare prin livrări de bunuri cu amănuntul şi prestări de servicii direct către populaţie se înţelege acele activităţi desfăşurate cu caracter permanent. Nu intră în această categorie eventualele livrări de bunuri şi prestări de servicii direct către persoane fizice efectuate întâmplător de către agenţii economici, alţii decât comercianţii cu amănuntul.
Având în vedere caracterul "întâmplător" al livrărilor de bunuri cu amănuntul efectuate ocazional către populație pe teritoriul României, de către comercianții care nu au domiciliul fiscal în România cu prilejul unor târguri, sau festivaluri, pentru livrările în cauză nu există obligația potrivit legii, de a emite bonuri fiscale cu aparatele de marcat electronice fiscale.


Baza legala


Ordonanta de urgenta a guvernului nr 28 / 1999 articolul 1 alin.1 și 2
Hotararea guvernului nr 479 / 2003 articolul 4 din Anexa 1