Codul fiscal prevede obligația pentru antrepozitarul autorizat, destinatarul înregistrat, expeditorul înregistrat şi importatorul autorizat de a constitui garanții în favoarea autorității fiscale teritoriale care să asigure plata accizelor ce pot deveni exigibile.
În situaţia în care antrepozitarul autorizat, destinatarul înregistrat, expeditorul înregistrat sau importatorul autorizat înregistrează obligaţii fiscale restante administrate de A.N.A.F. cu mai mult de 30 de zile faţă de termenul legal de plată, garanţia se extinde şi asupra acestor obligaţii de drept şi fără nicio altă formalitate.
Potrivit Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, garanţia poate fi constituită sub formă de depozit în numerar sau garanţie personală.
În situaţia în care se constată că antrepozitarul autorizat, destinatarul înregistrat, expeditorul înregistrat, importatorul autorizat sau reprezentantul fiscal înregistrează întârzieri de la plata accizelor cu mai mult de 15 zile față de scadența accizei sau de la plata altor obligaţii fiscale de natura celor administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală cu mai mult de 30 de zile faţă de termenul legal de plată, autoritatea fiscală teritorială dispune executarea garanţiei şi comunică acest fapt autorităţii vamale teritoriale în termen de cel mult două zile lucrătoare de la data executării garanţiei.
Codul de procedură fiscală prevede că sunt obligaţii fiscale restante:
a) obligaţii fiscale pentru care s-a împlinit scadenţa sau termenul de plată,
b) diferenţele de obligaţii fiscale principale şi accesorii stabilite prin decizie de impunere, chiar dacă pentru acestea nu s-a împlinit termenul de plată.
Pe toată perioada suspendării executării silite creanţele fiscale ce fac obiectul suspendării nu se sting, cu excepţia situaţiei în care debitorul optează pentru stingerea acestora.
Ca urmare, obligațiile fiscale suspendate la executare silită sunt considerate de Codul de procedură fiscală restante.
De asemenea, Codul de procedură fiscală reglementează un caz special de suspendare a executării silite, respectiv, în cazul depunerii unei scrisori de garanţie/poliţă de asigurare de garanţie la organul fiscal competent la valoarea obligațiilor fiscale contestate şi neachitate la data depunerii garanţiei, cu o valabilitate de minimum 6 luni de la data emiteriiscrisorii de garanţie/poliţei de asigurare de garanţie.
Ca urmare, obligațiile fiscale suspendate la executare silită potrivit Codului de procedură fiscală sunt garantate de scrisoarea de garanţie/poliţa de asigurare de garanţie, organul fiscal valorificând garanția când sunt îndeplinite condițiile prevăzute de acest act normativ.
Pe cale de consecință, pentru creanțele fiscale care se află în oricare din cazurile de suspendare a executării silite, organul fiscal nu poate efectua acte de executare silită pentru stingerea acestora.
Îm acest context, organul fiscal nu poate executa scrisoarea de garanție bancară constituită și depusă la organul fiscal fiscal de către antrepozitarul autorizat, destinatarul înregistrat, expeditorul înregistrat sau importatorul autorizat pentru asigurarea plății accizelor ce pot deveni exigibile, nici pentru obligațiile fiscale stabilite suplimentar pentru care s-a suspendat executarea silită.