Speta publicata la data 5.10.2020

Referitor la: Codul fiscal

Domeniu:

3 Impozitul pe venit

Subdomeniu:

09 Venituri din alte surse

Articol:


Scurta descriere:

Venituri din alte surse

Intrebare

O persoană fizică care detine certificat de producator agricol, neînregistrată fiscal la organul fiscal competent, care obține venituri din vânzarea fructelor și legumelor către o persoană juridică, fără caracter de continuitate, are obligatia plății și declarării impozitului pe venit?


Raspuns

Potrivit prevederilor Codului fiscal, veniturile din alte surse sunt orice venituri identificate ca fiind impozabile, aici fiind incluse și veniturile obținute din activități de comerț realizate de contribuabilii care nu sunt înregistrați fiscal, fără a avea caracter de continuitate.Impozitul pe venit se calculează prin reținere la sursă la momentul acordării veniturilor de către plătitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut. Impozitul calculat și reținut reprezintă impozit final. Impozitul astfel reținut de catre platitorii de venit se plătește la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reținut.
Prin urmare, o persoană fizică care detine certificat de producator agricol, neinregistrata fiscal la organul fiscal competent, care obține venituri din vânzarea fructelor și legumelor către o persoană juridică, fără caracter de continuitate, datorează impozit pe venitul obținut, acesta fiind reținut la sursă de către plătitorul de venit. Astfel, persoana fizică nu are obligația de a depune la organul fiscal competent declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale.


Baza legala


Legea nr 227 / 2015 articolul 114 alin.(2) lit.g), art. 115 alin.(1), (2), (3), art. 116
Hotararea guvernului nr 1 / 2016 articolul pct.34 alin.(2)