Speta publicata la data 5.10.2020

Referitor la: Codul fiscal

Domeniu:

3 Impozitul pe venit

Subdomeniu:

08^1 Venituri din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal

Articol:


Scurta descriere:

Impozit pe venit din transfer proprietăţil imob. din patrim. personal

Intrebare

O persoană fizică care obține venituri din transferul dreptului de proprietate asupra unor imobile din patrimoniul personal prin executare silită, sub plafonul de 450.000 lei, are obligatia depunerii formularului 209 ”Declarația privind veniturile obținute din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal” ?


Raspuns

Codul fiscal prevede că la transferul dreptului de proprietate sau al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcțiilor de orice fel și a terenurilor aferente acestora, precum și asupra terenurilor de orice fel fără construcții, contribuabilii datorează un impozit care se calculează prin aplicarea cotei de 3% asupra venitului impozabil. Venitul impozabil se stabilește prin deducerea din valoarea tranzacției a sumei neimpozabile de 450.000 lei.
Prin urmare, o persoană fizică care obține venituri din transferul dreptului de proprietate asupra unor imobile din patrimoniul personal prin executare silită, sub plafonul de 450.000 lei, nu datorează impozit și nu are obligatia depunerii Formularul 209 ”Declarația privind veniturile obținute din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal”.


Baza legala


Legea nr 227 / 2015 articolul 111 al.1
Ordinul ministrului finantelor publice nr 1022/2562 / 2016 articolul anexa nr.2