Speta publicata la data 2.10.2023

Referitor la: Cod Fiscal

Domeniu:

Impozitul pe venit

Subdomeniu:

Capitolul IV - Venituri din cedarea folosintei bunurilor

Articol:

ART. 85 - Reguli privind stabilirea impozitului pe venitul determinat pe baza normei anuale de venit

Scurta descriere:

Venituri realizate din închirierea în scop turistic a locuințelor

Intrebare

Care este modalitatea de determinare a normei anuale de venit/ normei anuale de venit ajustată în cazul realizării de venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, cuprinse între una și 5 camere inclusiv, indiferent de numărul de locuințe în care sunt situate acestea, dacă perioada de închiriere a fost doar de câteva luni din an?


Raspuns

În cazul începerii sau încetării închirierii în scop turistic, în cursul anului fiscal, pentru determinarea venitului anual stabilit în funcție de norma anuală de venit/norma anuală de venit ajustată, corespunzătoare perioadei de închiriere, se procedează după cum urmează:
1. Se verifică dacă, în cazul camerei respective, norma anuală de venit poate fi ajustată.
Norma anuală de venit se ajustează prin reducerea acesteia cu 30%, în situația în care sunt îndeplinite cel puțin 3 dintre următoarele criterii:
a) inexistența mijloacelor de transport în comun rutiere sau feroviare;
b) situarea locuinței în mediul rural;
c) materialele de construcții din care sunt construite clădirile în care sunt situate camerele sunt altele decât beton sau cărămidă;
d) lipsa cel puțin a uneia dintre următoarele utilități, de care beneficiază imobilele din care fac parte camerele închiriate prin racordare la rețeaua publică: apă, canalizare, energie electrică, gaz;
e) grupul sanitar aferent camerei închiriate nu este pus în exclusivitate la dispoziția turiștilor;
f) suprafața camerei închiriate în scop turistic nu depășește 15 mp.

2. Se stabilește venitul anual aferent camerei respective, care reprezintă norma de venit sau norma de venit ajustată, după caz, redusă astfel încât să reflecte perioada din anul calendaristic pe parcursul căreia închirierea a fost efectuată, în funcție de data începerii, respectiv data încetării realizării de venituri din închirierea în scop turistic.
Este de menționat faptul că, prin începerea realizării de venituri se înțelege prima zi de închiriere a unei camere, iar prin încetarea realizării de venituri se înțelege ultima zi de închiriere a aceleiași camere.
În calculul venitului anual aferent perioadei de închiriere se aplică următoarele reguli:
2.1. Se stabilește norma lunară de venit sau norma lunară de venit ajustată, după caz, prin împărțirea la 12 a normei anuale de venit sau normei anuale de venit ajustată, după caz;
2.2. Norma lunară de venit sau norma lunară de venit ajustată se multiplică cu numărul de luni întregi în care închirierea în scop turistic a fost desfășurată, în cursul anului fiscal respectiv;
2.3. La suma rezultată la pct.2.2. se adaugă suma reprezentând venitul realizat în luna sau lunile, după caz, în care a fost începută, respectiv încetată închirierea camerei.
În cazul începerii și încetării închirierii în scop turistic în cursul aceleiași luni, venitul realizat în luna respectivă se consideră egal cu:
- norma lunară de venit/norma lunară de venit ajustată, după caz, dacă perioada de închiriere este de cel puțin 15 zile;
- jumătate din norma lunară de venit/norma lunară de venit ajustată, după caz, dacă perioada de închiriere este mai mică de 15 zile.
În cazul în care începerea închirierii în scop turistic s-a realizat în cursul unei luni, fără a se înceta activitatea în luna respectivă, venitul realizat în luna respectivă se consideră egal cu:
- norma lunară de venit/norma lunară de venit ajustată, după caz, dacă evenimentul s-a produs anterior datei de 15 a lunii respective;
- jumătate din norma lunară de venit/norma lunară de venit ajustată, după caz, dacă evenimentul s-a produs începând cu data de 15 a lunii respective.
În cazul în care închirierea în scop turistic încetează în cursul unei luni, venitul realizat în luna respectivă se consideră că este egal cu:
- jumătate din norma lunară de venit/norma lunară de venit ajustată, dacă evenimentul s-a produs anterior datei de 15 a lunii respective;
- norma lunară de venit/norma lunară de venit ajustată, dacă evenimentul s-a produs începând cu data de 15 a lunii respective.


Baza legala


Legea nr 227 / 2015 articolul 85 al. 4, 4^2 - 4^5