În ipoteza în care contribuabilul plătitor de impozit specific unor activități realizează şi alte venituri pentru care datorează impozit pe profit, respectiv are obligația de a determina și plăti concomitent cele două impozite, acesta trebuie să organizeze şi să conducă evidenţa contabilă potrivit reglementărilor contabile date în baza Legii contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru stabilirea veniturilor şi cheltuielilor corespunzătoare activităţilor vizate.
Spre exemplu, la determinarea impozitului pe profit, conform titlului II din Codul fiscal, se au în vedere veniturile şi cheltuielile aferente activităţilor desfăşurate în afara celor corespunzătoare codurilor CAEN prevăzute la art. 1 din Legea nr. 170/2016.
Modalitatea de deducere a acestor cheltuieli la calculul rezultatului fiscal este cea reglementată de Codul fiscal, potrivit regulilor generale de la titlul II – ”Impozitul pe profit”, corespunzător activităților pentru care se datorează impozit pe profit.
Pentru stabilirea cheltuielilor comune care vor fi luate în calcul la determinarea rezultatului fiscal se utilizează o metodă raţională de alocare, potrivit reglementărilor contabile aplicabile, sau prin repartizarea proporţional cu ponderea veniturilor obţinute din activităţile vizate în veniturile totale realizate de contribuabil.
Potrivit regulii generale instituite la art. 27 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, gradul de îndatorare se calculează, ca raport între media capitalului împrumutat cu termen de rambursare peste un an şi media capitalului propriu. Pentru calculul acestor medii se folosesc valorile existente la începutul anului şi la sfârşitul perioadei pentru care se determină impozitul pe profit.
Astfel, în vederea determinării valorii gradului de îndatorare se utilizează formula de mai sus, ce va fi luată în calcul la stabilirea cheltuielilor deductibile corespunzătoare activităţilor pentru care se datorează impozit pe profit.