Speta publicata la data 17.10.2018

Referitor la: Alte materii

Domeniu:

01 Aparate de marcat electronice fiscale (AMEF)

Subdomeniu:

Diverse

Scurta descriere:

AMEF comert online

Intrebare

Pentru livrarile de produse efectuate la domiciliul clientului, in baza unor comenzi online a caror incasare se realizeaza in numerar sau prin sistem ramburs exista obligatia utilizarii caselor de marcat electronice fiscale?


Raspuns

Se excepteaza de la obligativitatea utilizarii caselor de marcat si a emiterii bonurilor fiscale operatorii economici care practica comertul cu amanuntul prin comis-voiajori, precum si prin corespondenta, cu exceptia livrarilor de bunuri la domiciliu efectuate de magazine si unitatile de alimentatie publica, pe baza de comanda.
Potrivit dispozitiilor Ordinului presedintelui Institutului Naþional de Statistica nr. 337/2007 privind actualizarea Clasificarii activitatilor din economia nationala - in codul CAEN 4791 "Comert cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet" sunt cuprinse vanzarile cu amanuntul ale oricaror feluri de produse, prin corespondenta, alese de cumparatori pe baza de cataloage sau orice alt tip de oferta.
Ca atare, pentru livrarile de produse efectuate la domiciliul clientului, in baza unor comenzi online a caror incasare se realizeaza in numerar sau prin sistem ramburs nu exista obligatia utilizarii caselor de marcat electronice fiscale.
În situaţiile în care pentru încasarea cu numerar a contravalorii produselor livrate la domiciliul clientului nu sunt utilizate aparate de marcat electronice fiscale, este obligatorie emiterea de chitanţe, în condiţiile legii.
Nu sunt cuprinse in exceptia de a utiliza case de marcat livrarile de bunuri la domiciliu clientului efectuate de magazine si unitatile de alimentatie publica, pe baza de comanda.


Baza legala


Ordonanta de urgenta a guvernului nr 28 / 1999 articolul 1 alin (1), articolul 2 lit. h) si articolul 2^1
Ordin INS nr 337 / 2007 articolul anexa 1