Speta publicata la data 4.06.2015

Referitor la: Codul fiscal

Domeniu:

6 Taxa pe valoarea adaugata

Subdomeniu:

13 Obligatii

Articol:


Scurta descriere:

Inregistrarea in scopuri de TVA

Intrebare

O companie cu sediul activității economice în Croația (persoana impozabilă stabilită din punct de vedere al TVA în Croația) dorește stabilirea unor contracte comerciale cu un client român, în vederea constituirii unor stocuri de bunuri la dispoziția clientului sau în vederea livrării de bunuri în baza unui contract de consignație pe teritoriul României.
Solicită precizări în legătură cu posibilitatea companiei din Croația de a aplica măsurile de simplificare cu privire la stocuri puse la dispoziția clientului, inclusiv bunuri livrate în baza unui contract de consignație, în cazul în care clientul/beneficiarul acestor stocuri/bunuri este o persoană impozabilă înregistrată în scopuri de TVA în România.


Raspuns

Din punct de vedere al TVA, stocurile puse la dispozitia clientului sunt definite la pct. 16 alin. (3) din Normele metodologice, după cum urmează:
Pentru stocurile la dispoziţia clientului, se consideră că transferul proprietăţii bunurilor are loc la data la care clientul intră în posesia acestora. Stocurile la dispoziţia clientului reprezintă o operaţiune potrivit căreia furnizorul transferă regulat bunuri într-un depozit propriu sau într-un depozit al clientului, iar transferul proprietăţii bunurilor intervine, potrivit contractului, la data la care clientul scoate bunurile din depozit, în principal pentru a le utiliza în procesul de producţie, dar şi pentru alte activităţi economice.
În ceea ce privește bunurile livrate în baza unui contract de consignație, acestea sunt definite la pct. 16 alin. (1) din Normele metodologice, respectiv:
Pentru bunurile livrate în baza unui contract de consignaţie, se consideră că livrarea bunurilor de la consignant la consignatar are loc la data la care bunurile sunt livrate de consignatar clienţilor săi. În sensul Titlului VI din Codul fiscal, contractul de consignaţie reprezintă un contract prin care consignantul se angajează să livreze bunuri consignatarului, pentru ca acesta din urmă să găsească un cumpărător pentru aceste bunuri. Consignatarul acţionează în nume propriu, dar în contul consignantului, când livrează bunurile către cumpărători.
Pentru astfel de operaţiuni, legislaţia naţională în domeniul TVA prevede posibilitatea aplicării măsurilor de simplificare.
Condiţiile şi procedura de aplicare a măsurilor de simplificare cu privire la transferuri şi achiziţii intracomunitare asimilate pentru stocurile puse la dispoziţia clientului, respectiv pentru bunurile livrate în baza unui contract de consignație, în România, sunt prevăzute în Instrucţiunile aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 2216/2006, cu modificările şi completările ulterioare.
Potrivit art. 3 din Instructiuni, pentru a diminua problemele de natură practică în ceea ce priveşte înregistrarea în scopuri de TVA în România, în situaţia în care furnizorul care nu este stabilit şi nici înregistrat în scopuri de TVA în România, se aplică măsurile de simplificare prevăzute la art. 2 din Instructiuni, dacă:
a) consignatarul sau cumpărătorul bunurilor, în cazul stocurilor la dispoziţia clientului, sunt înregistraţi în România în scopuri de TVA conform art. 153 sau art. 153^1 din Codul fiscal;
b) statul membru de origine nu consideră mutarea acestor bunuri ca transfer sau aplică ori acceptă un regim de simplificare similar celui aplicat în România;
c) consignatarul sau cumpărătorul bunurilor, în cazul stocurilor la dispoziţia clientului, din România, este cunoscut de către furnizor atunci când bunurile sunt transportate din alt stat membru în România.

Avans in vedere cele de mai sus, opinăm că în situaţia în care sunt îndeplinite cumulativ condiţiile prevăzute de Instrucţiunile aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 2216/2006, cu modificările si completările ulterioare, sunt aplicabile măsurile de simplificare prevăzute de acest ordin, caz în care vânzătorul nu trebuie să se înregistreze în Romania în scopuri de TVA.
In acest context, precizăm că lista statelor membre care aplică măsuri de simplificare pentru stocuri la dispoziția clientului și care este postată pe site-ul InfoTVA, a fost completată, Croația fiind menționată drept unul dintre statele membre care aplică astfel de măsuri de simplificare.


Baza legala


Legea nr 571 / 2003 articolul 153
Hotararea guvernului nr 44 / 2004 articolul pct.16 alin.1